hubspot-design-certification-1
hubspot-design-certification-1
hubspot-design-certification-1
hubspot-design-certification-1

What We Can Do?

We have a firm belief that people who work at Webdew enjoy being and working here, with great client teams and also enjoy practicing their expertise with a diverse group of people.
Acquire a smooth User Interface via growth-driven website for your business.
Empower brands via videos as it’s an ongoing strategy for any business.
Market your business globally and get the best business results.
Strategy to leverage the powerful tool HubSpot and see your business on top.

Often asked Web Development Interview Questions with Answers

The day before the interview can be a nightmare for all recent (IT or computing) graduates out there. Isn’t it?

Yes, there are a lot of questions bombarded in your head for the next morning’s interview such as how would I address my recruiter? What questions he might ask? How would I answer the technical question?, and many others.

These kind of anxieties are usual during the interview process because the interview is somehow intimidating and we all get scared by hearing this term, though it doesn’t mean you won’t prepare and appear for the panel round.

This kind of stupidity can cause more harm to your career, or you may end up losing that opportunity.

So don’t fret!

I have enlisted some frequently asked web development interview questions for all tech-savvies out there.

Before proceeding further, I am considering that you all have got a good understanding of the necessary software used and web development.

So, let’s get down to the question and answer section.

Question 1. What are the ways of reducing page loading time?

Answer There are various ways by which you can speed up your website or web page. It includes:

  • Optimize Images
  • Browser Caching
  • Compression
  • Optimize your CSS
  • Keep your scripts below the fold
  • Reduce lookups

To get into the deep of pointer mentioned above, one can refer to the Hubspot blog, this will clear all your doubts and you will able to answer related page loading questions.

Question 2. What do you understand by CORS?

Answer. Cross-Origin Resource Sharing is a mechanism which allows developers to request different resources on the web pages from the other outside domain when it makes a request that has different domain, protocol, port.

Question 3. How can you differentiate null value and undefined value?

Answer. The undefined value is basically unassigned value, though a variable has been declared but not assigned yet, where a null is an assignment value but there is no value.

Question 4. Can you explain the difference between XHTML and HTML?

Answer. Both XHTML and HTML are markup language used by front-end developers for writing web pages. Everything is similar, the significant difference in between them is syntax XHTML  uses XML syntax. On the other hand, HTML uses SGML based syntax.

Question 5. Elaborate the benefits of the Coffee script over Javascript.

Answer. By using Coffe script, you can develop application much faster.

It has helpers like splats, loop iteration, and argument defaults which works excellent and makes writing simple codes and logic in an easier way.

  • Moreover, it has lightweight add-ons like Ruby string interpolation and style list comprehensions which add more value to your code.
  • The coffee-script makes your program more clean and readable as it removes all noise from the code and adds keywords, classes and hero code features to your code.
  • It allows you to write code in fewer lines than javascript

Question 6. Explain the difference between Canvas and SVG?

Answer. SVG(Scalable Vector Graphics) is an XML based image format which is used to draw two-dimensional vector graphics on the web while Canvas is HTML5 based format which used to bring graphics on the internet by using javascript.

Question 7. What is Event Delegation?

Answer. Event delegation specifies to the process of using propagation to handle events at a top level in the DOM than the element on which the event is rooted.

Question 8. Name the core data types available in javascript?

Answer. These are the core data types available in javascript.

  • Number
  • Object
  • String
  • Function
  • Null
  • Undefined

Question 9. What is a pseudo-class?

Answer. Pseudo-class is used to add special effects on some selector and its a CSS technique and does not require any javascript or script to add those effects.

Question 10. What are the advantages of HTTP/2 over HTTP1.0

Answer. There are many advantages of HTTP/2 some of them are:

  • Page load speed improvement
  • Compression of the request header.
  • HTTP/2 server push technologies.
  • Binary Protocol.
  • HOL blocking- package blocking.
  • Request multiplexing over a single TCP connection.

Question 11. Discuss the different types of CSS.

Answer. Here are three type of CSS:

External : It adds an external CSS file.

Internal: It adds CSS to the top of the web page document.

Inline: It adds CSS to the HTML document.

Question 12. Name the various boxes available in javascript.

Answer. Following are the list of boxes in javascript take a look.

  • Alert
  • Confirm
  • Prompt

To sum up

Web developers are the most desired professionals in the era of the internet. It’s not that much easy to grab the opportunity in the crowded industry it requires a lot of determination, efforts and a good level of understanding of all trending technologies.

So, if you want to succeed you need to be focussed and possess good knowledge of popular web technologies such as HTML5, CSS3, Python, and javascript.

Meanwhile, you can earn professional certifications for the same apart from the technical skills you should also have excellent interpersonal and communication skills.

Last but not the least you must have a thorough knowledge of projects what you have accomplished so far in the degree. Because recruiter wants to know more about your project in detail.

Hope the documentation provided you useful insights and would prove to be of great help in preparing you for your next web development interview.

Meghna Biswas

Meghna Biswas is a Social Media Marketer and Content Creator, she helps businesses attain leads through variety of social content across the web. Ms. Biswas is a writer by day or reader by night.

Related Post