Frequently Asked Digital Marketing Interview Question and Answers

Are you preparing for your next digital marketing job interview?

Are you eager to know how to land up to your dream job?

Are you worried about the questions the interviewer might ask?

No worries! This article will help you out in preparing for digital marketing Interview questions as we made a list of questions and answers for the marketing aspirants to ace their next job interview.

These frequently asked Interview questions will help you during the interview as they will cover the primary topics of the digital domain and will help you to gain in-depth knowledge of marketing questions which are in trend these days.

So take a rundown on the often asked digital marketing Interview questions and answers to build a foundation of your knowledge about digital marketing.

Below are some General Interview Questions

Question 1. How will you define Digital Marketing?

Answer. Digital marketing is a buzzword and used for business branding across various digital platforms. Online marketing uses various marketing tactics to promote brands over the internet and reach out to a greater audience.

Earlier, marketers used to practice traditional marketing ways for business promotion. However, now the scenario has changed where businesses today apply to trend marketing techniques for branding and to outreach the potential customer.

Businesses are leverage on various digital media for their brand hype and to accompany these campaigning trends, marketers acquire different marketing tactics including social media marketing, Search engine optimization, PPC, search engine marketing, email marketing, link building, and content marketing, etc for their branding and advertisements.

Question 2. What are the types of Digital Marketing?

Answer. There are two types: Inbound marketing and Outbound marketing

Inbound Marketing: Inbound marketing is a method in which marketers attract the customer through quality content which is termed as  “content marketing”. The inbound method encompasses: creating a blog post, social media, infographics, emails, newsletter, SEO, and PPC. This methodology helps engage masses with your brand/product in order to convert the target audience into potential customers.

Inbound marketing is more effective than outbound marketing as it puts more focus on raising brand awareness and improving customer base in a more humane manner.

Outbound Marketing: Outbound Marketing is similar to traditional marketing in which marketers attain the outbound tactics to outreach the audience which includes  TV and radio ads, email, calls, billboards, telemarketing, print media, newspaper, magazine ads and much more.

Question 3. Are you aware of the useful Digital Marketing tools?

Answer. There are numerous digital marketing tools available in the market for digital professionals.

Below is a list of some powerful tools useful for a digital marketer:

  • Buzzstream
  • Google Analytics
  • Ahrefs
  • SEMrush
  • Buffer
  • MailChimp
  • Moz
  • Hunter
  • Buzzsumo
  • Alexa Ranking
  • Google Trends
  • Keyword Discovery
  • Google Keyword Planner
  • Plag checker
  • Grammarly
  • Quetext
  • Copyscape
  • Rank watch

Question 4. What are the components of digital marketing?

Answer. There are different components of digital marketing which are mentioned below:

  • Content Marketing
  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Social Media Marketing (SMM)
  • E-commerce Marketing
  • Marketing Automation
  • Conversion rate Optimizer
  • Affiliate marketing
  • Online Reputation Management
  • Google local optimization

Question 5. Define SEO and Search engine.

Answer. SEO (Search Engine Optimization) is an online marketing technique used to rank a website for getting organic traffic and get high ranking on search engine’s results.

Search engine plays a vital role to show the relevant information to the users as per their search. Some of the search engines used are:

  • Google
  • Bing
  • Yahoo
  • Mozilla Firefox

Question 6. What is a keyword in SEO?

Answer. A keyword is a word and phrase in your content which makes it possible for the audience to find your content across the web via a search engine. It’s a crucial part of Search Engine Optimization(SEO) to pick an appropriate keyword for your web content to get a better page ranking on the search result.

Question 7. What do you understand by AMP?

Answer. Accelerated Mobile Pages or AMP is used to accelerate your mobile pages. Google announced the AMP project in October 2015 and designed it well to make it mobile friendly. The AMP project is an open source initiative focusing on creating a web better place.

Question 8.  What are the On-page and Off-page optimization techniques?

Answer. On-page optimization is designed to optimize individual websites to drive relevant traffic and make them rank high on the search engine’s results page. On-page SEO refers to some specific measures that are used to optimize the websites. These are:

  • Title tags
  • Meta description
  • Multimedia
  • Responsive design
  • Outbound links
  • Inbound links
  • Image optimization
  • Social Sharing buttons
  • Post long content
  • Boost site speed
  • Quality content
  • Off-page optimization

We will recommend you to read Backlinko On page SEO  for more guidance, as this article covers the entire topic of On-page optimization and provide you deep knowledge for the same.

Off-page optimization refers to outbound links or backlinking, which is performed to improve the website ranking on Google or any other search engine. This technique uses different measures that involve the following:

  • Link building
  • Social bookmarking
  • Social media marketing
  • Comment Link
  • Article directories
  • Forum signatures

 Question 9. What do you know about PPC?

Answer. PPC stands for Pay Per Click, which is a marketing technique that helps derive leads through Google ads. In this method, the advertiser is supposed to pay to the publisher for per click on the link of his website. The Whole concept depends on the bid for ad placement in a search engine’s sponsored links when the user searches on relevant keywords offering by individual’s business.

Question 10. What is the difference between White hat SEO and Black hat SEO?

Answer. A white hat SEO strategy is used to get higher search ranking. These tactics focus on providing a good user experience because they produce more organic techniques and demand quality in a website. White hat SEO focuses on various parameters like:

  • Creating quality content
  • Keyword researching(long tail keywords, short tail keywords)
  • Adding keywords in the title, heading, link anchor text, and page title.
  • Site architecture
  • Site performance

Black hat SEO aims only on search engine ranking, not on the target audience. Black hat SEO is used by those who are looking for instant traffic on their website and for a quick financial return.Techniques used by black hat SEO includes:

  • Keyword stuffing
  • Spam content
  • Cloaking
  • Link exchange
  • Blog comment spam
  • Google Bombing
  • Negative SEO
  • Invisible text
  • Private Blog networks

Refer to Cognitive SEO for useful insights regarding Black hat SEO

Question 11. What are the benefits of digital marketing over traditional marketing?

Answer. Digital marketing is more flexible and a less time-consuming way of doing marketing, businesses are providing digital services to the customer using digital platforms and it is more affordable and easier in terms of price and time. It is also cost-effective and convenient.

On the other hand, traditional marketing which is a conventional mode of advertising focuses on television, newspapers and magazines, billboards, radio, etc which led to inconvenient less efficient in terms of time and budget, and less real time result.

Last words

These above digital marketing question and answers will give you an extra- edge in your next interview when you are facing the interview panel. Hope the documentation provided you useful insights and would prove to be of great help.

Good luck with your future endeavor!!

Meghna Biswas

Meghna Biswas is a Social Media Marketer and Content Creator, she helps businesses attain leads through variety of social content across the web. Ms. Biswas is a writer by day or reader by night.

Related Post